Engbertsdijksvenen

De Pollen is een buurtschap van Vriezenveen gelegen tegen het natuurgebied ‘Engbertsdijksvenen’. De Enbertsdijksvenen is een Europees erkend zogeheten Wet-Land met zeldzame flora en fauna. Het gebied heeft een oppervlakte van ruim 850 hectare met grote delen niet en gedeeltelijk afgegraven hoogveen. 

 

                            

  

 lees meer:http://www.regiocanons.nl/overijssel/twente/vriezenveen/natuurgebied-de-engbertsdijksvenen


 

 Veenmuseum

Aan de Paterswal, een eeuwenoude verbindingsweg tussen voormalige kloosters in Sibculo en Albergen, aan de rand van de Engbertsdijksvenen, vindt u het veenmuseum. Aan de hand van maquettes, kaarten en levensechte veenhutten wordt het verhaal von de veenarbeiders verteld. De armzalige leefomstandigheden, het harde bestaan, maar ook de schoonheid en mysteries van dit veengebied worden beschreven. Een rit in een karakteristiek veentreintje maakt uw bezoek aan 'Vriezenveenseveld' compleet.

 

 

 lees meer:http://www.veenmuseum.nl/

 

Het Veenschap

Ten noorden van Vriezenveen ligt Het Veenschap. Hier is het mooi wandelen en fietsen. Er is een fietsroute die begint aan de provinciale weg de Nieuwe Daarlerveenseweg die tussen Vriezenveen en Daarlerveen/Vroomshoop ligt en onder de Rijksweg N36 doorgaat en aan de Paterswal uitkomt.
Er zijn meerdere ingangen naar wandelroutes. Aan de weg van Bruinehaar naar de Pollen bijvoorbeeld " de Gravenlandweg" en aan de weg van De Pollen/Vriezenveen naar Sibculo "de Paterswal". Bij deze laatste is ook het fietspad genaamd Katerjans en kan als basis dienen voor een fietstocht door en om het natuurgebied. 

Toeristisch Opstap Punt

bij de toegang tot de parkeerplaats van het Veenmuseum is een Toeristisch Opstap Punt (TOP)   (N52° 26,789' E6° 39,278') vanwaar diverse wandelingen en fietstochten het gebied inleiden. Dit is tevens een (vertrek-)punt  in het Fietsroutenetwerk  en het Wandelnetwerk.

  

 

 

 Bekende wandelroutes zijn:

Heideroute

5,0 km, blauwe paaltjes
In de Engbertsdijkvenen. Afwisselend hoogveen, heidevelden, bossen en watervlakten.

Leidijkroute

4,0 km, gele paaltjes bereikbaar vanaf de Paterwal.                                            

Schaapskooiroute

4,0 km, rode paaltjes
Parkeerplaats  Engbertsdijkvenen aan de weg Bruinehaar-de Pollen
.

Wandelen rond het Veenmuseum

3,0 km
Wandeling met heidevelden, berkenbossen en moerassen.

Het Monnikenspoor is een historische wandelroute door Overijssel. Deze route loopt door de Engbertsdijkvenen.